1 av 4
Däcksmannen Anders Fager berättar att det är rätt tomt i börsen men att han ser fram emot löningen i morgon. Foto: Kalle Wannerskog / Sveriges Radio.
2 av 4
Det är bråda dagar på pantbanken i januari. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
3 av 4
När det går trögt i andra branscher är det mycket att göra hos pantbankerna, berättar Björn Gustavsson. Foto: Kalle Wannerskog / Sveriges Radio.
4 av 4
Det syns att folk har mindre pengar nu, för det är färre ute på gatorna, säger skomakaren Gabriel Josef. Foto: Kalle Wannerskog / Sveriges Radio.

Fattigaste dagen på året för många

1:46 min

Idag är det den fattigaste dagen på året för många. Inte nog med att det gått hela 32 dagar sedan senaste löneutbetalningen, det har också varit jul och nyår sedan pengarna trillade in på kontot senast.

Men i morgon, eftersom den 25:e är på en lördag, kommer de allra flesta svenskar få årets första och efterlängtade lön.

Att det är årets fattigaste dag har märkts berättar däcksmannen Anders Fager som arbetar på en av turbåtarna över Göta älv.

 – I år märker jag av det. För nu är pengarna kort slut, men nu får jag ju lön imorgon, säger han.

Hur överlever du idag?

– Äh några kronor har jag kvar så det ska nog ordna sig.

Har du dragit åt svångremmen?

– Det blir alltid lite extra mycket efter jul, men imorgon blir det gott - då kan jag hämta ut pengar på kontot igen.

Åter på fast mark bortom Järntorget i Göteborg berättar skomakaren Gabriel Josef att den här tiden på året är väldigt stillsam.

Han ser det både i den egna butiken och ute på gatan.

– Ja, man märker att det är lugnare och mindre folk på gatan.

Har du mindre att göra nu?

– Ja, det är klart det är mindre jobb när folk inte kommer. De är rädda att pengarna inte ska räcka, säger skomakaren Gabriel Josef.

Men trots att denna vecka och dagen är årets fattigaste finns det en verksamhet som frodas Pantbanken, eller stampen som den kallas i folkmun. Det berättar Björn Gustavsson VD på Göteborgs Pantbank.

– Idag är det årets fattigaste dag och det märks för oss eftersom omsättningen ökar med ett par hundra procent jämfört med slutet på året, säger han.

Men det är ju inte så många människor här i lokalerna idag?

– Du får komma i morgon, då löser folk ut sina varor eller förlänger sina lån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista