Hillevi Engström. Foto: Bertil Ericson/TT.

Regeringens biståndsstrategi klar

Hillevi Engström: "Vi har förtydligat"
1:44 min

Regeringens kraftigt försenade förslag om en ny biståndsplattform har nu lagts fram – rejält nedbantat. Förseningen beror bland annat på oenighet bland regeringspartierna och stark kritik från
biståndsorganisationerna.

– Vi har förtydligat och kanske inte gått in så mycket på så mycket detaljer, säger biståndsminister Hillevi Engström.

Hur ska detaljerna styras?
– Sen styrs det genom olika resultatstrategier för varje enskilt land och olika teman. Där finns den riktiga styrningen.

Biståndsminister Hillevi Engström har sedan hon tog över ministerposten efter Gunilla Carlsson i höstas lyckats ena regeringspartierna om utformningen av biståndsplattformen.

Den ska ge en mer enhetlig målsättning för de cirka 32 miljarder kronor av biståndsbudgeten som går till bistånd.

Tidigare utkast till biståndsplattform var alltså tio gånger större, omkring 500 sidor mot nuvarande cirka 50.

Förslaget är cirka två år försenat bland annat på grund av skarpa invändningar när det gäller bristen på skrivningar om miljömålsättningar från miljöminister Lena Ek, Centerpartiet.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) tyckte jämställdhetsmålen var ofullständiga och finansminister Anders Borg (M) anmärkte på att det fanns många oklarheter och frågor.

Ett starkt krav har också varit att plattformen ska skickas ut på remiss till alla berörda, vilket nu kommer att ske under en tid av tre veckor.

Hillevi Engström ser nu fram emot att i slutet av mars lägga fram plattformen för behandling som skrivelse i riksdagen.

– Jag hoppas nu också i den här remissomgången att alla civilsamhällesorganisationer kan lämna värdefulla synpunkter och att vi kan lyssna på dem och alla andra remissinstanser, säger Hillevi Engström.

– Vi kommer att ha ett möte den sjätte februari, där alla inbjuds att också muntligen berätta om vad man tycker är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".