Benjamin Netanyahu. Foto: Michel Euler / TT.

Netanyahu: Iran duperar världen

1:22 min

På Världsekonomiskt Forum förklarade Irans president Rouhani tidigare i dag att Iran aldrig velat ha och inte kommer att skaffa kärnvapen. Men bara några timmar senare förklarade Israels premiärminister Netanyahu, att Rouhani ljuger och har duperat världen.

– Nya ord men samma handlingar, sade premiärminister Netanyahu.

– Iran fortsätter att stödja terrorism, deltar i slakten i Syrien och fortsätter arbetet med långdistansraketer som ska bära landets kärnvapen.

Det är första gången en iransk president deltar i Världsekonomiskt Forum. President Rouhani är här för att försöka locka utländska investerare till landet. Just den här veckan, har en del av de internationella sanktionerna mot Iran hävts.

Det är en del i den preliminära överenskommelse som Iran gjort med sex ledande länder om begränsningar i landets kärnenergiprogram. Rouhani sade, att han önskar att förhandlingarna ska drivas vidare mot en heltäckande slutgiltig uppgörelse.

Den enda risken är att "andra länder" inte vill att en sån överenskommelse ska lyckas, sade han, och menade uppenbarligen Israel. Och det tog alltså inte många timmar, innan konflikten återigen stod i dagen. Omvärlden har låtit sig duperats, sa premiärminister Netanyahu.

– Jag önskar det han säger vore sant, men det är det inte. Världen har ett uppdrag: Att förhindra att Iran skaffar kärnvapen, sade Netanyahu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista