Vapenvila i Sydsudan
På torsdagskvällen skrev parterna i konflikten i Sydsudan under ett avtal om eldupphör i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Kanske kan konflikten som varat i över en månad och som drivit en halv miljon människor på flykt - nu vara över.
Medlarna från den regionala organisationen Igad hade tidigare under dagen aviserat att ett avtal skulle skrivas under klockan 17 lokal tid, klockan 15, svensk tid. Efter några timmars tystnad från hotellet i Addis Abeba där förhandlingarna ägt rum, blev det så klart under kvällen att ett avtal nu är underskrivet. Konflikten, som stått mellan president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar, blev snabbt en etnisk konflikt mellan de två största grupperna i landet, dinka och nuer.
Avtalet innebär att stridande aktioner ska upphöra inom 24 timmar. I avtalet finns specificeras också hur vapenvilan ska övervakas. Dessutom ska elva påstådda kuppmakare som suttit fängslade i Sydsudans huvudstad Juba, friges. Men det är oklart exakt när det ska ske.
En förklaring till att parterna kunnat närma sig, kan hänga samman med att rebellerna förlorat stort i striderna i Sydsudan. Regeringen kontrollerar nu alla städer i landet. Rebellernas förhandlingsposition har försvagats och troligen gjort dem mer kompromissvilliga.
För civilbefolkningen måste det här komma som en stor lättnad. Omkring en halv miljon människor har tvingats på flykt, och runt 10 000 har dödats i striderna. Flera av de tidigare rebellkontrollerade städerna är i dag bara ruiner. Ett enormt återuppbyggnadsarbete väntar, men också en svår politiskt process. Dels gäller det att avtalet håller, att inga miliser får för sig att ta till vapen igen. Dels att parterna på något sätt måste hitta en strategi för att så småningom börja en försoningsprocess. Våldet har varit brutalt och systematiskt och satt djupa sår i samhället.
Eldupphör är en sak, hållbar fred en annan, i detta världens yngsta och fattiga land.