S svänger om samtycke vid sex

2:39 min

Stödet för en lagstiftning om att samtycke ska krävas vid sex blir allt starkare i riksdagen, och Moderaterna tycks nu ensamma stå fast vid sitt nej. Nu öppnar även Socialdemokraterna för att på nytt utreda frågan.

– Vi vill att man ska se över sexualbrottslagstiftningen igen. Vi har naturligtvis tagit intryck av debatten. Och också av det nya politiska läget, säger Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet.

– Då tycker jag att det rimliga är att man kallar samman en ny parlamentarisk kommitté och ser över våldtäktslagstiftningen förutsättningslöst, och då också tittar på samtyckesfrågan.

Efter flera aktuella domar, då den misstänkte våldtäktsmannen friats, har debatten för en lag om samtycke vid sex tagit fart på nytt. Om en domstol friar en man för att ett nej kan tolkats som motsatsen, så räcker inte den nuvarande lagen, enligt förespråkarna.

Vid en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm samlades omkring 3 000 personer med kravet på en samtyckeslagstiftning.

I riksdagen börjar det nu röra på sig. Miljöpartiet och Vänsterpartiet driver sedan tidigare kravet. Sverigedemokraterna har inte bestämt sig, men är nu försiktigt positiva.

Efter att Folkpartiet nyligen anslutit sig, är det bland regeringspartierna bara Moderaterna som håller fast vid sitt nej.

Centerpartisten Johan Linander, vice ordförande i justitieutskottet, är sedan länge en av förespråkarna.

– Jag tycker att det är viktigt som signal från lagstiftarna vad som är ok och inte ok. Dagens sexualbrottslagstiftning säger i princip att det är ok att ha sex med en annan person tills den personen meddelar att man inte vill.

– En samtyckesbaserad sexualbrottlagstiftning skulle säga att du får ha sexuellt umgänge först när du vet att en person är med på det. Det tycker jag är en rimlig ordning, säger Johan Linander.

När frågan utreddes 2010 pekade utredarna bland annat på risken för att för mycket fokus skulle hamna på brottsoffret om samtycke infördes i lagen. Den uppfattningen delades av Socialdemokraterna, som nu alltså börjar svänga, och i dag lägger ett förslag på ny parlamentarisk utredning i justitieutskottet.

– Utgångspunkten för lagstiftning på det här området måste ju vara att att ett nej är ett nej, och det ska respekteras. Och då säger jag att nu samlar vi alla partierna med de nya ståndpunkterna, och så går vi igenom den här frågan en gång till, säger Morgan Johansson. 

Men att Centern skulle börja driva kravet tillsammans med oppositionen är inte aktuellt, säger Johan Linander.

– Så fungerar inte svensk parlamentarism, att vi går över blockgränsen. Då skulle vi ju inte ha en fungerande regering. Vi jobbar inom alliansregeringen för att få till en lösning i den här frågan, säger Johan Linander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista