Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault. Foto: Octav Ganea/TT.

Inget konkret om hur Frankrike ska spara

1:27 min

Frankrike ska spara 50 miljarder euro, ungefär 450 miljarder kronor, fram till år 2017. En vecka har gått sedan siffran blev känd, men det är fortfarande oklart hur besparingarna ska genomföras och när de inleds.

Det finns en siffra, men inte särskilt mycket mer för de franska väljarna. I går sa premiärministern Jean-Marc Ayrault, i ett försök att lugna alla här, att neddragningarna inte kommer att riva ner den franska välfärdsmodellen.

Sänkta utgifter på 50 miljarder euro gör att den franska staten inte behöver lika stora inkomster, utan att skatter för företagen kan sänkas med 30 miljarder euro. Men när ska företagen få stimulansen och även om deras marginaler och konkurrenskraft blir bättre, blir det fler jobb? Detaljer och tidsplan är oklart, eftersom förslag som minskad byråkrati inte görs på något år.

Frankrikes finansminister Moscovici skrev upprört i Financial Times i förrgår att det faktiskt går att vara fransmän och ta finansiellt ansvar. Här är irritationen står mot brittiska och amerikanska medier, som varnar för en ekonomisk kollaps och häcklar den franska ledningen för senfärdighet.  

Om arbetslösheten sjunker, konkurserna slutar att öka, budgetunderskottet minskar fortare än nu och tillväxten blir över 1 % i år, så får den franske finansministern rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista