FIFA:s generalsekreterare inspekterar arenan i Sao Paulo. Foto: Miguel Schincariol/TT.

Arenor byggs in i det sista inför VM

Flera andra förseningar
2:04 min

I Brasilien växer oron över att några av landets fotbollsarenor inte kommer bli klara tid tills VM börjar i juni. Att få klart arenan i Curitiba i södra Brasilien kommer bli en gigantisk utmaning för Brasilien, sa FIFA:s generalsekreterare Jerome Valcke vid en presskonferens i Rio i går kväll.

Jerome Valcke hotade till och med med att stadion kan uteslutas från VM.

– Det är en utmaning att få klart arenan i tid till att VM börjar, men det skulle också bli en utmaning för FIFA att flytta de matcher som ska spelas där till andra arenor. Besökare har bokat flygbiljetter och hotellrum och att nu börja kasta om spelschemat kommer innebära stora problem, sa Jerome Valcke vid presskonferensen i Rio de Janeiro.

Det är inte bara arenan i Curitiba som inte står klar i tid. Stadion i São Paulo, där en lyftkran föll ner och skadade taket och dödade två personer nyligen, är inte heller färdig.  Där är det tänkt att VM:s invigningsmatch ska spelas den 12 juni.

Förseningarna gäller inte enbart arenorna, flera infrastrukturprojekt och omfattande renoveringar av Brasiliens nedgångna flygplatser ligger också långt efter i planeringen.

Det som förvånar många brasilianare är att det är just i södra Brasilien, São Paulo och Curitiba, där förseningarna är som värst.

Traditionellt sett utmålas ofta de nordöstra delarna av Brasilien, där invånarna är fattigare, som landets problemregioner, med omfattande korruption och slapp arbetsmoral.

De tyskättade brasilianarna i söder brukar däremot ses som ett underv organisation. Men arenorna i nordöstra Brasilien står nu klara först, något den legendariske fotbollsspelaren Bebeto var mycket stolt över på presskonferensen igår.

– När vi i veckan invigde stadion i Natal i kände jag mig stolt för att komma från nordöstra Brasilien. Gräset var perfekt, stadion var perfekt. Där kan man verkligen spela en VM-match, sa Bebeto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".