USA:s justitieminister kan tänka sig att förhandla med Edward Snowden. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

USA öppnar för överenskommelse med Snowden

2:09 min

NSA-avslöjaren Edward Snowden ser ingen möjlighet att återvända till USA, där han hotas av åtal. Det berättade han i en chatt i går. Samtidigt säger USA:s justitieminister att han kan tänka sig att förhandla med Snowden – men någon amnesti är inte aktuell.

Det var via en hashtagg på Twitter som Edward Snowden svarade på frågor från allmänheten i går kväll. Han sa då bland annat att han inte ser någon som helst möjlighet att återvända till USA, eftersom han hotas av flera allvarliga åtal.

Nästan samtidigt blev det alltså känt att USA:s justitieminister Eric Holder kan tänka sig att förhandla om någon form av överenskommelse med Snowden, men att det inte kan bli fråga om amnesti.

– Folk har hängt upp sig på att Snowden skulle vara någon sorts visselblåsare eller liknande. För mig är han en person som väntar åtal i USA, så "svarande" är en riktigare beskrivning av honom, säger Eric Holder i en kommande intervju för tv-kanalen NBC, där han visserligen håller öppet för vissa förhandlingar kring åtalet, om Snowden erkänner sin skuld, men helt utesluter amnesti.

Strax efter att Holders uttalande blev känt, satte sig Edward Snowden vid en dator i Ryssland och började svara på frågor via Twitter som modererades via en webbsajt som stödjer NSA-avslöjaren.

Direkt strömmade frågor från hela världen in via hashtaggen #AskSnowden. Många av dem var aggressiva och ironiska och han kallades både spion, landsförrädare, och värre saker än så.

Men väldigt många frågor och synpunkter kom från personer som seriöst ville diskutera övervakning och som hyllade Snowden för hans agerande.

Snowden svarade bland annat att även han anser att viss spionverksamhet är nödvändig, men att den massövervakning som bedrivs av USA och andra länders underrättelsetjänster gått alldeles för långt.

Snowden fick frågor om han är orolig för sin säkerhet eller till och med fruktar för sitt liv.

Han svarade att så är det, men att det nu är för sent att ångra sig, och att han fortfarande känner att han gjort helt rätt.

Frågestunden ägde rum en vecka efter president Obamas försvarstal för USA:s övervakningsprogram, där han föreslog vissa mindre förändringar.

I går fick Obama i ännu en rapport en skarp uppmaning att helt upphöra med insamlingen av metadata, och att förstöra de miljontals uppgifter som redan samlats in.

Det sas dessutom att massövervakningen inte förhindrat en enda terroristattack.

Rådet kom från en majoritet av ledamöterna i ett tungt federalt råd, nära knutet till presidentämbetet, men låg närmast helt i linje med Edward Snowdens hållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista