1 av 2
2 av 2

Fortsatt vapenvila i Ukraina

1:40 min

I Kiev i Ukraina träffades i går kväll president Janukovitj och de tre oppositionsledarna för en andra förhandlingsomgång. Mötet gav inget konkret resultat men oppositionsledarna uppmanade demonstranterna att iaktta fortsatt vapenvila.

Ursprungligen hade oppositionsledarna med den förre boxningsvärldsmästaren Vitali Klytjko i spetsen gett president Janukovitj till i går kväll att göra eftergifter, annars hotade de med att gå till attack.

Några sådana eftergifter kom av allt att döma inte under mötet med presidenten, men när oppositionsledarna återvände till det ockuperade Självständighetstorget uppmanade de demonstranterna att visa fortsatt lugn och inte vidta några drastiska åtgärder.

Det resulterade i spridda burop från de många tusentals människor som var samlade, de mest militanta av aktivisterna är mer inriktade på en våldsam lösning.

Till på tisdag nästa vecka har parlamentet inkallats för en krissession, att utlysa nytt presidentval, demonstranternas viktigaste krav nu, är inte aktuellt, men möjligen kanske det kan leda till att de nya hårda antiprotestlagarna mildras.

Fast det är förstås inte tillräckligt för oppositionen, och trots vapenvilan så fortsatte demonstranterna i går och i natt att förbereda sig för möjliga sammanstötningar.

De uppförde nya barrikader och samlade ihop berg av bildäck som man ska kunna sätta eld på.

På flera håll i västra Ukraina, där oppositionen har störst stöd, ockuperades också myndighetsbyggnader, och i staden Lviv tvingade man guvernören att skriva på sin avskedsansökan.

På den andra sidan är också presidenten under hårt tryck från sina anhängare. I östra Ukraina har lokala politiska församlingar krävt att myndigheterna nu tar i med hårdhandskarna mot protesterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista