FN:s förhandlare Lakhdar Bramini. Foto: Anja Niedringhaus/TT.

Förhandlingar om Syrien startar i dag

1:39 min

I Geneve börjar förhandlingarna om Syrien nu på förmiddagen, och delegationer från regimen och oppositionen möts för första gången sedan konflikten började för snart tre år sedan.

Det sker i Genève, och även om inga genombrott väntas i förhandlingarna i FN:s regi så är det ett framsteg att parterna överhuvudtaget möts. Det krävdes intensivt diplomatiskt arbete in i det sista för att nå ens dit.

Om allt går som det ska kommer regimens och oppositionens delegationer klockan elva i dag sitta i samma rum i FN-högkvarteret här i Genève.

Men de kommer inte att stanna i det rummet. Enligt diplomater med insyn i den sköra processen blir det ett första möte, sedan separeras parterna igen och FN-sändebudet Lakhdar Brahimi börjar pendla mellan dem.

I eftermiddag kommer det pendlandet att handla om att bereda marken för fortsättningen, själva förhandlingarna börjar inte förrän i morgon.

Det krävdes mängder av diplomatiskt arbete för att nå fram till denna lösning, och förhindra att någondera sidan drog sig ur.

"Det hänger på en skör tråd" sade en av de många västdiplomaterna här igår eftermiddags, och sent i går kväll hade FN fortfarande inte fått besked om delegationernas sammansättning, eller vem som kommer att vara chefsförhandlare för respektive sida.

Delegationerna ska bestå av 15 personer, nio vid bordet och sex i ett stödteam, ett slags kontrollrum för förhandlarna.

Och när medlarveteranen Lakhdar Brahimi, en snart 80-årig algerier med erfarenhet från konflikter världen runt, bland andra Afghanistan och Irak, börjar pendla mellan dem i eftermiddag, kommer pendlandet enligt diplomaterna här att först handla om vad man ska förhandla om.

Oppositionen kräver att förhandlingarna direkt ska handla om en övergångsregering för Syrien och president Bashar al-Assads avgång. Regimen vill att förhandlingarna ska handla om terrorism och tänker inte förhandla om Bashar al-Assads framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista