Före detta polischef Göran Lindberg dömdes för flera sexbrott. Foto: TT.

Göran Lindberg släpps ur fängelse

I helgen släpps förre polischefen Göran Lindberg fri, efter att ha suttit av fyra år för en lång rad sexbrott. Gripandet var en chock för svensk polis.

På lördag är första dagen då Lindberg kan friges villkorligt, då han suttit av två tredjedelar av sitt straff. Eftersom han inte har misskött sig kommer han att släppas, bekräftar Kriminalvården.

Lindberg greps i januari 2010, med en väska full av avancerade sexleksaker, på väg att träffa en 14-årig flicka. Därefter framkom hur han våldtagit kvinnor, köpt sex och förmedlat kvinnor till andra sexköpare.

Han utsatte bland annat en 17-årig flicka för grova övergrepp, beskrivna av rätten som "sadistiskt sexuellt våld". För planerna på mötet med 14-åringen åtalades han även för förberedelse till grov våldtäkt mot barn, men friades på just den punkten.

Avslöjandet av Lindbergs dubbelnatur blev en stor skandal, särskilt inom polisen. Han var känd som en jämställdhetskämpe och talade innerligt om respekt, betydelsen av kvinnliga chefer och mot sexuella trakasserier, mobbning och härskartekniker. Han var rektor för Polishögskolan 1989-1997 och länspolismästare i Uppsala 1997-2006.

Lindberg medgav sexköpen, men nekade under hela rättsprocessen till övriga brott. Han ansåg inte han hade en negativ syn på kvinnor.

– I de allra flesta fall upplever jag att vi har haft en ganska jämställd relation fast jag har betalt för sexet, sade Lindberg i förhör under utredningen.

Han berättade också hur han resonerade kring sexköpen och sin position inom polisen.

– Man kommer säkert att döma mig. En massa människor kommer att säga "hur kunde han" och "allting var nog en fejk". Jag tänkte att, okej, då tar jag den diskussionen, sade han.

Lindberg dömdes till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri och sexköp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista