Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Lättare att få ersättning efter brott

Det ska bli lättare för brottsoffer att få ut ersättning. Det framgår av ett förslag till en ny brottsskadelag, som regeringen presenterar.

Regeringen förslår bland annat att ansökningstiderna till Brottsoffermyndigheten om ersättning förlängs från två till tre år.

En annan del av förslaget är att takbeloppet för kränkning tas bort, skriver justitieminister Beatrice Ask (M) tillsammans med Johan Pehrson (FP), Johan Linander (C) och Caroline Szyber (KD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Det här handlar om hur man stärker brottsoffers ställning och möjlighet att få ut ersättning som de egentligen borde fått av gärningsmannen, säger Johan Linander till TT.

Han anser att en av de viktigaste delarna i förslaget är att när en domstol efter sakprövning dömt ut ett skadestånd för kränkning får Brottsoffermyndigheten inte sänka den ersättningen.

– De som har upplevt det har varit väldigt frågande. Först har man fått en dom i domstol som bestämt ett belopp. När man inte fått ut pengarna och sedan vänt sig till Brottsoffermyndigheten har man fått en lägre summa, säger Linander.

– Frågan om att ersättningen kan sättas lägre än skadeståndet har upprört många, jag är glad att vi ändrar på det, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Det ska också bli enklare att ansöka om att få ut ersättning.

– Som brottsoffer har man ofta nog med sig själv, det är viktigt att myndigheterna gör det så enkelt som möjligt.

Samtidigt skärps kraven på gärningsmän att betala tillbaka pengar.

– Vi lägger tuffare krav på den som har begått brottet och staten ska ta ett större ansvar för hanteringen. Jag tycker att det innebär tydliga förbättringar för brottsoffret, säger Beatrice Ask.

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund som snart byter namn till Brottsofferjouren, välkomnar förslaget och att så många och viktiga politiker inom Alliansen skriver under på det.

– Det är jättepositivt att man sätter fokus på de viktiga brottsofferfrågorna, säger han.

Samtidigt återstår mycket arbete, enligt honom.

– Det är inte något annat än en viktig pusselbit för att skapa bättre förutsättningar för brottsoffer att få skadestånd och brottsskadeersättning.

Sven-Erik Alhem anser att staten borde ta ett mycket större helhetsansvar för att brottsoffer får sina skadestånd, åtminstone när det gäller grova våldsbrott. Han skulle önska att staten drev in skadeståndet "som en igel" gentemot gärningsmannen. I Norge gör exempelvis staten mer för brottsoffer än i Sverige, enligt Alhem.

Lagförslaget är tänkt att träda i kraft 1 juli 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista