Sydkoreanska soldater övar nära den demilitariserade zonen vid gränsen till Nordkorea. Foto: Ahn Young-joon/TT.

Nordkoreas fredsbrev till Sydkorea

1:34 min

Nordkorea har skickat ett öppet brev till Sydkorea med en uppmaning om ett slut på alla fientligheter mellan länderna. Men i Sydkorea tas brevet emot med skepsis.

Brevet ska ha skickats på direkt order av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för att främja "försoning och återförening".

Brevet talar om behovet av ett djärvt steg för att stoppa alla fientliga militära handlingar.

I förra veckan kom flera andra förslag från Nordkorea, däribland att Sydkorea ställer in sin gemensamma militärövning nästa månad med amerikanska styrkor. Och att de båda länderna enas om att avstå från att offentligt kritisera varandra.

Nordkorea sa att man redan på egen hand slutat fördöma Sydkoreas regering.

Men i Sydkoreas huvudstad Seoul får charmoffensiven från Pyongyang ett kyligt mottagande. En sydkoreansk talesman varnar till och med för "fiendens dolda motiv".

Experter säger att Nordkorea mycket väl vet att kravet att militärövningen med amerikanska styrkor ställs in är omöjligt för Seoul att uppfylla. I stället misstänker analytiker att Nordkorea kan försöka lägga grunden för att kunna skylla på syd om fientligheter senare utbryter.

Sydkoreas president Park Geun-Hye har beordrat sin militär i hög beredskap för varje möjlig plötslig attack från nord.

Nordkorea brukar höja retoriken mot syd i samband med de årliga militärövningarna med amerikanska styrkor.

Förra året utslungade Nordkorea hot om kärnvapenattack mot Amerika och stängde en industrianläggning i staden Kaesong där sydkoreanska företag hade produktion.

Mot bakgrund av dramatiken nyligen i nordkoreanska ledarskapet, där en av toppmännen avrättades, är spänningen större än vanligt inför vad nord kan göra i samband med den koreansk-amerikanska övningen detta år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista