Polsk lagstiftning hot för utlandsarbetare i Sverige

1:59 min

I ett pågående mål i EU-domstolen har den svenska regeringen ställt sig på det finska fackets sida, för det  finska målet kan ha avgörande betydelse även för vad som händer när ett utländskt företag arbetar i Sverige.

I det här fallet handlar det om det polska företaget Electrobudowa som gjorde el-arbeten på en byggarbetsplats på Olkiluoto kärnkraftverk i Finland.

De 186 anställda fick under tiden de arbetade i Finland varken dagtraktamenten eller reseersättning, drygt 320 000 kronor per person.

När det polska företaget inte ville betala överlät de polska arbetarna sina krav till den finska fackförening de är medlemmar i.

Men när lönekravet kom till domstol i Finland  sa det polska företaget att det enligt polsk lag inte är tillåtet att överlåta sin fordringar till annan part.

Nu ska EU-domstolen svara på frågan vilket lands lag som ska gälla. Eftersom det finska målet kan ha avgörande betydelse även för vad som händer när ett utländskt företag arbetar i Sverige har de fackliga organisationerna LO och TCO har  krävt att den svenska regeringen ska yttra sig i frågan.

-- Även om vårt system inte är identiskt med det finska så skulle det kunna få effekter på svenska fackföreningars möjlighet att driva tvister för utstationerade arbetstagare som är medlemmar i en svensk fackförening. Annars kan det bli väldigt svårt för arbetstagarna att då, i ett annat rättssystem, i et annat lands domstolar hävda rättigheter som de har tjänat in i til exempel Finland eller Sverige, säger TCO:s chefsjurist Samuel Engblom.

Den svenska regeringen har valt att gå på de svenska fackens linje.

-- Vi yttrar ju oss utifrån att också värna den svenska modellen i det här fallet och då tycker vi att det är viktigt att de här personerna som kommer från Polen kan väcka talan i det land de arbetar i, det vill säga Finland och det är ju det som är vår huvudpunkt, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

EU-domstolens avgörande i ärendet väntas komma senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista