En polisman bärs till en ambulans efter bombdådet i Kairo. Foto: Khalil Hamra/TT

Fjärde bomb sprängd i Kairo

Bombattacker i Kairo dan före dan
2:08 min

En fjärde bomb har exploderat i den egyptiska huvudstaden Kairo. En person har mist livet, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AFP. 

Den fjärde bomben har följt på flera andra bombattacker, som skakade Egyptens huvudstad Kairo på fredagsmorgonen.

Attackerna skedde en dag före treårsdagen av Egyptens 25:e januari revolution.

Fyra människor dödades och över 50 skadades i den första gryningsattacken, ett självmordsdåd, mot ett polishögkvarter i centrala Kairo. På den följde ytterligare två mindre bombdåd mot polisstationer och polispatruller i andra delar av stan. Statliga medier var snabba att lägga skulden på det muslimska brödraskapet.

En djup krater gapar utanför polishögkvarteret efter bilbomben som förstörde flera våningar av den bastanta byggnaden. Det ligger glassplitter, murbruk och tegel på marken och mittemot ligger det nyrenoverade islamiska muséet, som också skadades svårt av explosionen.

Två kvinnor från ett intilliggande hus berättar att deras tak störtade in av explosionens kraft. Utanför attentatsplatsen står en stor folksamling som håller upp flaggor och porträtt av General Sisi.

Talkörerna lyder: ”folket kräver att brödraskapet avrättas”. I ett telefonväkteri i tv ringer en man och säger att de skyldiga bör hängas på ett offentligt torg inför publik.

Ingen har tagit på sig skulden för serieattacken, men det liknar flera av de andra attentat som den militanta gruppen Ansar Beit al Maqdis har tagit på sig de senaste veckorna. Gruppen har vuxit fram på den laglösa Sinai-halvön där det sedan länge pågår ett lågskaligt krig mellan säkerhetsstyrkor och militanta islamister.

Trots att det inte finns några bevis för att det muslimska brödaskapet är inblandat eller har något med Ansar Beit al Maqdis att göra, är många egyptier övertygade om att det finns ett intimt samarbete. Man påminner också om att brödraskapet utlovat överraskningar inför årsdagen den 25 januari.

Men det finns också kommentatorer som ställer frågan: varför skulle Brödraskapet ge säkerhetstjänsten ytterligare en ursäkt att slå till dagen innan bröderna planerade stora anti-kupp-demonstrationer.

Islamistiska konspirationsteoretiker hävdar gärna att det är säkerhetstjänsten som iscensätter terrordåden för att ha en ursäkt att bedriva krig mot terrorismen.

I Kairo drabbade ett par tusen anhängare till den störtade islamistiske  presidenten Muhammad Mursi samman med säkerhetsstyrkor.

Oroligheterna följer på de tre attentaten mot främst poliser tidigare i dag.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".