Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Namnbyten blir allt vanligare

"Överväldigande många ansökningar"
1:49 min

Antalet personer som vill byta namn ökar. Förra året var det över 8000 personer som ansökte till patent och registerverket- PRV för att få byta namn.

Framför allt handlar det om personer som vill byta till ett helt unikt efternamn eller till ett gammal släktnamn. Namnforskare Emilia Aldrin ger en förklaring till ökningen.

– En ökad individualisering generellt, vi ser i samhället som helhet att det blir allt viktigare att vara en egen individ, en egen person, ett eget varumärke till och med.

För att göra ett namnbyte vänder man sig antingen till Skatteverket eller till patent och  registreringsverket, PRV.

De flesta ansökningar som PRV får in handlar om personer som vill byta till ett helt unikt efternamn eller till ett gammalt släktnamn.

För tio år sedan så var det 6 060 personer som ansökte till PRV om att byta namn och förra året var det 8 274 personer.

Mattias Benke är handläggare på PRV och trots att det även tidigare år har varit en ökning så blev han helt klart förvånad när han såg statistiken för 2013.

– Överväldigande att vi gått över 8 000 sträcket på ansökningar. Häftigt när man såg att det hade krossat den gränsen också. Det visar på nåt i samhället att det finns en vilja och att man tycker att det är roligt att hålla på med sina efternamn och att byta namn och så där.

Namnforskare Emilia Aldrin ser också andra trender i samhället som hänger ihop med statistiken över önskade namnbyten.

– Just när det gäller valet av nybildade efternamn så är det intressant att det här kan hänga ihop med partnerskaps aspekter. När man ingår ett partnerskap eller äktenskap, så måste man ju välja ett efternamn. Då kan det här med att välja ett nybildat efternamn vara ett sätt att komma runt att behöva välja mellan mitt eller ditt efternamn. Dessutom finns olika genusaspekter, som också kan vara förknippat med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".