Ett av Norwegians Dreamlinerplan på Arlanda. Foto: Johan Nilsson/TT.

Boeing missnöjt med Dreamliner

Boeing är inte tillfredsställda med hur den nya flygplansmodellen Dreamliner presterat. Efter att bland annat Norwegian haft omfattande problem med långdistansplanet besökte företrädare för Boeing i dag Oslo.

– Vi är inte nöjda med att två av hundra plan inte går som de ska, säger Mike Fleming, Boeings vice chef för service av Dreamlinern, till VG vid dagens presskonferens.

Senast i söndags läckte flygbränsle ut från vingen på ett av Norwegians plan strax före start i Bangkok. Passagerarna blev kraftigt försenade, vilket inte var första gången.

Svenska resenärer på väg hem till Stockholm med Norwegian har flera gånger blivit strandade i Bangkok, New York och Florida. I Norge har en storm av klagomål på flygbolaget blåst upp.

När Boeingchefen Mike Fleming framträdde i Oslo beklagade han situationen, men höll inte med om att Norwegian skulle vara särskilt drabbat.

– I perioder har planen fungerat 100 procentigt. Jag är inte enig med att de har varit särskilt sårbara. Men att ha en liten flotta är alltid en större utmaning än att ha en stor flotta, säger Mike Fleming till VG.

En annan av Boeings långdistansmodeller, 777:an, har en tillförlitlighet på 99,4 procent. Samma riktmärke ska enligt Fleming gälla för Dreamliner. I dag är siffran 98 procent.

Nya flygplansmodeller dras ofta med inkörsproblem, men för Dreamliner har starten varit särskilt tung. I fjol fick planet flygförbud världen över efter flera incidenter med batterierna där bränder uppstod ombord.

Flera av de drabbade flygbolagen har fört en dialog med Boeing om ersättning för merkostnader i samband med problemen.

Norwegian har tvingats hyra in ersättningsplan när problem uppstått med något av deras tre Dreamlinerplan och inkvartera strandade resenärer på hotell. Men vilka kostnader Boeing står för hålls hemligt.

– Vi har en god dialog med dem, men mycket av det vi talar om stannar mellan oss, säger Asgeir Nyseth, chef för Norwegians långdistanstrafik, till VG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista