1 av 4
Unga och gamla kvinnor tätt inpå kravallpolisen i Kiev idag. Foto: Maria Persson Löfgren/SR
2 av 4
Foto: Vasily Mazimov/TT.
3 av 4
Polis och demonstranter i Kiev Foto: Maria Persson Löfgren/SR
4 av 4
Kvinnor släpptes igenom barrikaderna fram till kravallpolisen medan de unga skanderade "Bra gjort Bra gjort" bakom dem. Foto: Maria Persson Löfgren/SR

Inrikesministeriet ber om ursäkt för tortyr

Stod naken i bara strumplästen
1:45 min

I Kiev råder vapenvila, men nya brutala videobevis för tortyr av en av polisen tillfångatagen demonstrant, ökar oron för nya sammandrabbningar. Nu ber inrikesministeriet om ursäkt.

Videon med Michail Gavriljuk naken, stående i bara strumplästen i snö och tio minusgrader, samtidigt som han fotograferas och slås i nacken av maskerad kravallpolis, väcker enorm vrede i Ukraina.

Gavriljuk är småbrukare från en by utanför Ternopil och har varit en av dem som fredligt manifesterat på det ockuperade Majdan i två månader. Han har huggit ved till brasorna och gått omkring i kosackernas typiska pälsmössa.

Bildbevisen kommer från någon inom polisens led och visar på sprickan i hur polisen hanterat situationen.

Inrikesministeriet har lovat en utredning och har bett om ursäkt. Att klä av någon naken är enligt ukrainsk och internationell lag att betrakta som tortyr.

Oppositionens misslyckade försök att leverera i går gör samtidigt att radikala krafter stärks. En av dem är Ivan, som inte vill säga var han kommer från.

– Våra kända tre debila, ja jag vill inte säga deras namn, de är som diskotek och har inte lyckats med något alls, säger han. Men vår radikala plattform en sammanslutning av flera radikala partier har svaret. Ni kommer snart få se, säger Ivan och fortsätter hacka is på gatan till nya säckar för barrikaderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".