Brottsoffer ska inte få sänkt ersättning

Caroline Szyber, KD: "Domstolen gör ofta en korrekt bedömning"
1:51 min

Brottsoffermyndigheten ska inte längre kunna sänka den ersättning som domstolar bestämt att brottsoffer ska få. Det är ett av förslagen som regeringspartierna i dag presenterar för att stärka brottsoffrens ställning.

– Väldigt många brottsoffer har svårt att förstå varför man inte har fått ut hela det belopp som har utdömts, säger Caroline Szyber, Kristdemokraternas talesperson i rättsfrågor.

– I och med att domstolen gör en helhetsbedömning ska det inte kunna göras en överprövning av det utdömda skadeståndet.

Men är det inte rimligt att en kunnig myndighet som är erfaren på området gör en egen bedömning?
– Nej, det tycker inte vi. När man har sett en helhet och sett hur det sett ut i de olika fallen gör ofta domstolen en korrekt bedömning.

Om en gärningsman inte kan betala det skadestånd som en domstol dömt ut ska Brottsoffermyndigheten betala ut en brottsskadeersättning till offret. Den har ibland varit lägre än vad domstolen bestämt.

Offret har då tvingats kräva resten direkt från gärningsmannen. Det vill alltså regeringen nu undvika i fortsättningen.

Offren ska också få längre tid på sig att söka om ersättning, tre år i stället för två.

För barn som vill ha brottsskadeersättning ska det inte längre krävas att båda vårdnadshavarna skriver under ansökan, något som lett till problem när ena föräldern varit inblandad i brottet. Till exempel misshandel av en familjemedlem.

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, är positiv till förslagen. Inte minst att barn ska ha rätt att söka ersättning tills de fyller 21 år.

– Där är det väldigt viktigt att barn som har väldigt olika förutsättningar att ta tillvara sin rätt, att de får möjlighet att i vuxen ålder ta ställning fullt ut till de hur de ska förhålla sig, säger Sven-Erik Alhem.

Vänsterpartiet är också positivt till det som regeringen nu presenterat. Men partiet hoppas på mer, exempelvis en ännu starkare ställning för barn som blir vittne till våld.

– Eftersom den rätten finns redan i dag och den behandlas väldigt olika, tycker jag att det är viktigt, säger riksdagsledamoten Lena Olsson (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".