Konferensrummet där fredsförhandlingarna snart ska inledas på ett hotell. Foto: Philippe Desmazes/AFP/TT.

Bakslag på konferens om Syrien

Syrienkonferens går trögt
2:14 min

Fredskonferensen om Syrien i Geneve möttes av ett bakslag, när den återupptogs under  fredagen. De båda stridande parterna, den syriska regimen och en fraktion av de rebellgrupper som slåss i Syrien, vägrade att ens sitta åtskilda i separata rum och fortsätta att förhandla.

Parterna skulle ha träffats idag klockan 11, men den planen kom på skam nästan omedelbart.

Fiendskapen mellan de båda parterna är total. Meningen var att parterna skulle träffas i samma rum för en kort stund, för att sedan separeras.

Men detta gick de alltså inte med på.

Agneta Ramberg är Ekots utrikeskommentator och hon säger att hatet mellan oppositionen och regimen är totalt och att det därför är svårt att få dem att börja förhandla.

– Den här gången har det snubblat på att oppositionen har krävt att regimen ska acceptera den så kallade Geneve 1-kommunikén, om en övergångsregering i Syrien, innan förhandlingar kan komma igång, säger hon.

Men även den förvirrade situationen på oppositionens sida, där flera skilda rebellgrupper har olika agendor och krav och varav flera dessutom vägrat att delta under  fredskonferensen, gör det svårt för oppositionen på plats i Geneve att förhandla.

– Det är en splittrad och svag opposition och den gruppen som valt att vara med på fredskonferensen tar stora risker. De som är på plats känner att de måste ställa maximala krav, den gruppen vågar inte ta risken att det verkar som att de säljer ut sina krav, säger Agneta Ramberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".