Jobbiks ledare Gabor Vona ska möta exilungrare i London. Foto: Bela Szandelszky/TT.

Ungerska Jobbik möte upprör brittiska politiker

1:49 min

På söndag ska ledaren för Ungerska högernationella och främlingsfientliga Jobbik tala på ett möte i London. Detta har fått brittiska politiker att kräva att hans inresa i landet stoppas.

Gabor Vona, Jobbiks ledare, kommer till London enligt egen uppgift för att möta exilungrare inför det Ungerska parlamentsvalet i April. Det har blivit viktigt i valarbetet, för sedan två år har möjligheterna för Ungrare som lever utanför landets gränser att bli ungerska medborgare, och därmed få rösträtt, de har starkt förenklats. Den sittande regeringen som leds av Fideszpartiet och Victor Orban har fått mycket kritik för de här lagarna, som många anser spär på spänningarna i de grannländer där det finns stora områden där ungrarna är i majoritet.

Den brittiske före detta hälsoministern Frank Dobson är nu en av många som uppmanar inrikesminister Theresa May att stoppa Gabor Vonas rätt att komma in i landet. Även människorättsgrupper och judiska föreningar kräver samma sak. På samma sätt som man stoppade det holländska Frihetspartiets Geert Wilders från att komma in i landet 2009.

Men om Vona håller sitt löfte och bara talar inför en sluten grupp av exilungrare är det svårare för regeringen att hindra honom, och enligt Jobbiks hemsida ska det inte hållas några offentliga möten och han ska enligt den inte heller träffa representanter för Storbritanniens yttersta höger.

Men platsen för Vonas möte är känd och det har kallats till motdemonstrationer. Judiska organisationer i London säger att det knappast en slump att representanten för ett parti vars antisemitism är känd att han kommer att tala dagen före den internationella minnesdagen för förintelsen offer.

Som exempel på Vonas antisemitism nämns det tal han höll under den judiska världskongressens möte i Budapest i våras där han bland annat sa att de israeliska erövrarna och investerarna kan inte köpa Ungern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista