1 av 3
Kvinnor släpptes igenom barrikaderna fram till kravallpolisen medan de unga skanderade "Bra gjort Bra gjort" bakom dem. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 3
Polis och demonstranter i Kiev Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 3
Unga och gamla kvinnor tätt inpå kravallpolisen i Kiev idag. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Majdans mammor vädjar till kravallpolisen

1:40 min

På flera orter runt om i framförallt västra Ukraina har proteströrelsen tagit över administrationsbyggnader. Men i Kiev råder vapenvial och 50-talet kvinnor, ”Mödrar från Majdan”, gick ända till kravallpolisen för att be dem sluta slå deras barn.

Vänligt men bestämt uppmanas jag flytta mig tre meter från kravallpolisen där en lång rad av 50-talet kvinnor under dagen genomförde en manifestation öga mot öga med den nu fruktade Berkut - kravallpolisen.

– Det är farligt och därför står vi här, just för att det är så farligt just nu, för våra barn och alla ungas skull, säger Tamara i lång ljus päls och stor pälsmössa.

På hennes plakat står ”Slå inte våra unga - de vill bara ha ett fritt, lyckligare, europeiskt Ukraina”. Andra vädjar till polisen, som står tyst i en lång rad, att inte slå och byta sida.

50 meter bakom skanderar de unga aktivisterna stående på en ny över två meter hög barrikad av bildäck och utbrända bussar. Kvinnorna sjunger en kärlekssång, samtidigt som de unga skriker ”Bra gjort, bra gjort” och ”Ut med rövarbandet” - vilket riktas mot regering och president.

Sång och slagord istället för våld i dag i Kiev, men i många orter runt om i framförallt västra Ukraina har lokala regeringsbyggnader tagits över med våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista