Färre pirater utanför Somalias kust

2:09 min

Enligt en ny rapport har den globala sjöröveriet sjunkit med hela 40 procent sedan toppåret 2011. Förklaringen finns i de allt lugnare vattnen utanför Somalias kust.

Även om rederierna gör individuella bedömningar för varje färd utanför Afrikas horn, så har man sänkt garden.

– Det är inte alla transporter som använder beväpnade vakter i dagens läge. Det beror helt på vilken rutt vi tar och aktiviteten i det området, berättar Erik Hånell, vd för Stena Bulk i Göteborg.

En ny rapport från International Maritime Buereu, IMB, visar på en ordentlig minskning av piratatacker förra året. Totalt angreps 264 fartyg under 2013 - en 40-procentig minskning jämfört med 2011 års 439 attacker. Att det globala sjöröveriet minskat beror nästan enbart på att sjöröveriet kring Afrikas horn nästintill upphört.

Förra årets rapporterade endast 15 incidenter utanför Somalias kust, enligt IMB, jämfört med 75 året innan och hela 237 stycken under sjörövarnas mest aktiva år 2011.

– Den stora minskningen beror på ett antal faktorer, främst de internationella militära insatserna och att rederierna anlitat beväpnade vakter. Men också att den Somaliska staten stärkts med resultat att bland annat al-shababs kustfäste Kismayo föll under förra året, som även var ett piratnäste.

Det intill nyligen relativt lätta sjöröveriet inte längre en lika säker inkomstkälla. För rederierna innebär de lugnare farlederna finns det pengar att spara.

– När det gäller försäkringspremierna har de minskat. De beväpnade vakterna kostar pengar de också och när vi kan ta bort de bitarna så blir våra kostnader betydligt mindre. Det är en kalkyl vi gör inför varje transport och när det var som värst och dyrast var det många gånger som vi inte gjorde resan överhuvudtaget.

Ett försäkringsbolag Ekot varit i kontakt med berättar att de sänkt extrapremien för vattnen utanför Somalias horn med omkring 30 procent sedan de oroliga åren. Har fartygen beväpnade vakter ombord sjunker premien ytterligare 20 procent. Premien för alla fartyg bedöms individuellt men det kan röra sig om besparingar i storleksklassen 25 000 amerikanska dollar jämfört med tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista