FN:s sändebud Lakhdar Brahimi. Foto: Gary Cameron/TT.

Syriendiplomati på högvarv i Genève

1:28 min

I Genève pågår intensivt diplomatiskt arbete för att få igång de Syrienförhandlingar som egentligen skulle ha börjat i dag. Efter tre års konflikt skulle delegationer från regimen och oppositionen ha mötts för första gången i förmiddags, men den planen sprack. Nu arbetar man på ett nytt försök i morgon.

Planen var att regimens och oppositionens delegationer skulle ha suttit öga mot öga i ett rum här på FN:s högkvarter i Genève klockan elva i dag för ett kort öppningsmöte. Sedan skulle de separeras, eftersom de ännu inte är mogna for direkta förhandlingar, och sitta i olika rum - och FN:s sändebud Lakhdar Brahimi skulle pendla mellan dem.

Men det gick inte att få ihop - det blev istället inte bara separata rum, utan också separata tider; Brahimi  träffade regimen före lunch och möter oppositionsdelegationen på eftermiddagen.

Problemet i dag låg på oppositionssidan; enligt diplomater med insyn i spelet bakom kulisserna meddelade oppositionen Brahimi i morse att de inte var redo än att möta eller förhandla med regimen. Den syriska oppositionskoalitionen som är här är svag och splittrad och har inte förrän bara för en stund sedan ens meddelat vilka personer som ingår i deras förhandlingsdelegation.

Just nu pågår ett ordkrig i offentligheten - oppositionen kräver att regimen ska formellt acceptera principen om ett övergångsstyre i Syrien innan de går med på att förhandla, och regimen hotar att lämna Genève i morgon om det inte blir seriösa förhandlingar av snart.

Men enligt välinformerade diplomatiska källor är tonen bakom kulisserna lite annorlunda och mer positiv. Och det ser ut som det blir ett nytt försök att få ihop dem här i FN-högkvarteret i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista