Mille Markovic Foto: Janerik Henriksson

Markovic kände sig hotad

2:10 min

Polisen har under dagen fortsatt utredningen kring mordet på den tidigare porrklubbsägaren Mille Markovic i Stockholm. Ännu är ingen gripen för mordet, som väckt stor uppmärksamhet.

Stockholmspolisen satte idag upp ett mobilt poliskontor vid den plats där mordet skedde, för att ha personal på plats om någon ville lämna tips.

– Där inne kan vi ju sitta om det är något vittne som kommer fram, det ger lite bättre förutsättningar än här ute, säger en polis som jobbar med utredningen.

Ute i Ulvsunda verkar det numera vara en vanlig vinterdag. Det enda spåret från gårdagens händelse är lapparna som polisen satt upp på portarna med uppmaningar att lämna tips, det ensamma minnesljuset som är omringat av krossat bilglas och så det mobila poliskontoret. 

Polisen har under natten och dagen också arbetat med att göra teknisk undersökning på platsen, förhöra vittnen och med så kallad inre spaning, som innebär att de går igenom det material som finns om personen för att hitta tänkbara spår att följa.

– Ja, som jag förstår så var det ganska mycket vittnen och människor som vi har hållit förhör med, säger Lars Byström som är informationsansvarig vid Stockholmspolisen.

Mille Markovic var en person som rört sig i kriminella kretsar under många år, men han har också uppmärksammats som en av källorna till boken "Den motvillige monarken" om kung Carl XVI Gustav.

Markovic har flera gånger dömts till fängelse för olika brott och var vid sin död belagd med näringsförbud på grund av grova skattebrott. I höstas stod han åtalad för anstiftan till mordförsök, ett åtal som lades ner efter att huvudvittnet i målet ändrat sitt vittnesmål.

Under dagen har det förekommit uppgifter om att Mille Markovic kände sig hotad och att han själv satt upp övervakningskameror på den plats där mordet skedde.

– Finns det kameror så kommer vi att se till att bärga material från kameran, så det är för tidigt att säga om det är positivt eller negativt, säger Lars Byström.

Enligt uppgifter i flera medier idag sköts Mille Markovic med flera skott mot huvudet. Kriminologen Jerzy Sarnecki tror att Markovic var en person med flera fiender.

– Jag tror inte att det beror på någon slump, även om man aldrig kan veta. Det här ser ut som ett beställningsmord, genomfört av en professionell mördare, säger Jerzy Sarnecki.

Sarnecki säger att mordet på ett sätt inte är överraskande, forskning visar att personer som rör sig i kriminella kretsar oftare dör en för tidig död.

– Inte nödvändigtvis genom att de blir mördade, men också genom självmord som är mycket vanliga i den här gruppen, genom överdoser av narkotika, eller genom olyckor, eftersom de lever ett mycket farligt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista