Ukrainas president Viktor Janukovytj. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.

Janukovytj lovar ny regering

1:24 min

Ukrainas president Viktor Janukovytj sa på fredagen att han ska genomföra en regeringsombildning och även mildra den nyligen antagna lagen som bland annat begränsar demonstrationsrätten. Men sannolikheten att sådana här mindre eftergifter skulle stoppa proteströrelsen i Kiev är mycket liten.

Det var när president Janukovytj träffade religiösa ledare på fredagen som han kom med löftena om en regeringsombildning och lättnader i antiprotestlagen, de sakerna ska tas upp på tisdag när parlamentet ska ha ett extrainsatt krissammanträde. Hur omfattande förändringar i regeringen han har tänkt sig sa Janukovytj inte, till exempel inte om den nuvarande hårdföre premiärministern Mykola Azarov ska få sitta kvar, inte heller vilka konkreta förändringar han tänkt sig i antiprotestlagen.

Syftet med presidentens utspel är förstås att försöka få demonstranterna i Kiev att avbryta sin aktion fast deras främsta krav är att Janukovytj själv ska avgå. Janukovytj har hittills haft två långa sammanträffanden med de tre oppositionsledarna men efter det senaste, igår kväll, lät de mycket skeptiska om utsikterna att komma fram till någonting, den mest optimistiske var överraskande nog ledaren för högerradikala Svoboda.

Men initiativet den senaste veckan har mer övergått till den hårdföra kärna som deltagit i sammandrabbningarna med polisen och de lär knappast avbryta sina protestaktioner som resultat av presidentens vaga löften. Janukovytj kom också med en varning och sa att myndigheterna kommer att ta till alla lagliga metoder om det inte blir lugnt, så hotet om nya brutala polisinsatser finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista