Cameron vill stänga ute "fattiga" EU-medborgare

1:33 min

I Schweiziska Davos förklarade Storbritanniens premiärminister David Cameron i dag, att den fria rörligheten inom EU måste begränsas, så att den inte gäller medborgare från för fattiga länder.

 Men han tycks ha gjort en helomvändning om vilka länder det ska gälla.

– Vi måste titta på hur vi ska se till att bruttonationalprodukten per invånare är mer jämlik, innan vi tar bort begränsningar i den fria rörligheten, sa David Cameron här i Davos idag.

Camerons regering vill förhandla om villkoren för medlemskapet i EU för att därefter anordna en folkomröstning om huruvida landet ska vara kvar i unionen.

Frågan om immigration har blivit glödhet i Storbritannien, inte minst sen det högerpopulistiska partiet Ukip fått allt större stöd i opinionen.

Ukip vill att Storbritannien ska lämna EU och är starkt kritiskt till invandringen.

Cameron har tidigare krävt att det ska finnas större möjligheter att begränsa den fria rörligheten i Europa. Han har tidigare antytt att såna begränsningar ska kunna gälla, så länge medlemsländer är mycket fattigare än övriga EU-länder.

Först när ett nytt lands ekonomi börjar närma sig den brittiska nivån, ska begränsningarna upphöra.

Men i dag verkade han ha mildrat sin ståndpunkt något. I dag sa han att det systemet för begränsad rörlighet bara ska gälla framtida nya medlemsländer.

Möjligen försöker han möta de kraftiga reaktionerna som han den senaste tiden fått från före detta östländer som redan är medlemmar i EU.

Men begränsningar är nödvändiga, det vidhåller han

– Det är rent konservativt sund förnuft, och det är EU i stort behov av, sa David Cameron.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista