Platsen för ett av fredagens bombattentat. Foto: Ahmed Taranh/TT.

Egypten skakat av bomber och hämndbegär

”Ingen försoning med brödraskapet"
2:02 min

Sammanlagt fyra bombattentat skakade på fredagen Egyptens huvudstad Kairo - en dag före treårsdan av 25-januarirevolten, då Mubarak störtades. Minst fem personer har dödats och ett sjuttiotal skadats.

Den första massiva attacken var riktad mot ett polishögkvarter i centrala Kairo, därefter tre mindre explosioner mot polispatruller och polisstationer. Vår korrespondent har mött många förtvivlade människor i Kairo som ropat på hämnd och ökat militärbeskydd.

”General Sisi vi älskar dig”, lyder talkören.

Umm Ahmed som håller i en flagga och ett porträtt av Sisi, ropar: ”De muslimska bröderna ska avrättas”. Jag är vid den första attentatsplatsen - polishögkvarteret, där den största sprängladdningen exploderade - en djup krater i marken. Glassplitter och tegel och så den skadad fasaden till Egyptens museum för islamisk konst mittemot. Stämningen här har varit hotfull under dagen - utländska journalister har jagats bort och även misshandlats - jag ser inget av detta, men en kvinna som kallar sig Mushira kommer fram och hötter med sin shibshib, sin badtoffel, och säger:  ”Ingen försoning med brödraskapet - jag ska banka skiten ur de som tror att det går att tala med islamister - Obama ska också få smaka på shibshib”.

Tre år efter Egyptens stolta revolt, befinner sig en del av denna splittrade nationen i krig mot terrorismen, och den andra delen i krig mot militärkuppen. Och trots att det inte finns några bevis för att det muslimska brödraskapet ligger bakom terrordåden eller ens samarbetar med de militanta grupperna på Sinaihalvön, så är alla här övertygade om brödraskapets skuld - de är som Hitler säger en kvinna - ja de är sionister - lägger hon till utan att verka tycka att det ligger nån motsättning i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".