FN-sändebudet Lakhdar Brahimi efter pressträffen i FN-högkvarteret i Genève. Foto: Anja Niedringhaus/TT.

Syriens regim och oppositionen möts

"Tror båda parter förstår vad som står på spel"
1:09 min

Lördag förmiddag kommer delegationer från Syriens regim och opposition att för första gången mötas öga mot öga i ett rum på FN-högkvarteret i Genève. Efter ett misslyckat försök att få ihop dem på fredagen, kom FN-medlaren Lakhdar Brahimi med beskedet sent på fredagseftermiddagen.

Lakhdar Brahimis besked kom efter separata möten med parterna - möten som han sa var uppmuntrande.

Klockan tio i morgon ska det ske som skulle ha hänt i dag, men inte gjorde - det första direkta mötet efter tre år, 130 000 döda och med snart halva Syriens befolkning på flykt.

En fråga parterna kommer att diskutera är humanitär hjälp till den sedan länge belägrade staden Homs. Parterna ska försöka nå en uppgörelse som gör det möjligt att släppa in hjälp i Homs, där rebeller i de centrala delarna av staden är omringade av regimens styrkor. Det uppger diplomatkällor enligt Reuters.

Men annars är förväntningarna på dessa förhandlingar mycket låga, men att ha nått fram till detta möte är ett framsteg i sig - meningen är att den första omgången samtal ska fortsätta genom hela nästa vecka.

– Ambitionen är att rädda Syrien, sa Lakhdar Brahimi -  den nästan 80-årige algeriern med erfarenhet av konfliktmedling i hela världen.

– Det har inte varit lätt att nå hit, och det kommer inte att bli lätt - men jag tror båda parter förstår vad som står på spel.

Önska oss lycka till, sa FN-medlaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".