Kaliforniens guvernör Jerry Brown Foto: Jeff Chiu/AP Photo

Svår torka i Kalifornien

1:49 min

Kalifornien har drabbats av den värsta torkan sedan 70-talet och guvernören har utlyst nödläge för hela delstaten. Människor uppmanas att spara på vatten och för jordbruket innebär torkan mindre skördar och färre anställda.

Pensionären John Lind, som bott i San Francisco i 35 år, är visseligen van vid torka, men nu tycker han att läget är allvarligt. John Lind promenerar i kortbyxor i solen på en gata i San Francisco, säger att han håller igen på duschandet, för att minska åtgången på vatten.

I städerna märks inte bristläget så mycket, det är värre för jordbruket och häromdagen uppmanade guvernören Jerry Brown alla att försöka dra ner sin vattenförbrukning med en femtedel. Guvernören utlyste nödläge, vilket innebär att Kalifornien kan få statlig hjälp. Det råder extrem torka i två tredjedelar av delstaten och vattenreserverna sinar.

Kalifornien har ett väl utarbetat system för att transportera vatten dit det behövs, men häromdagen uttalade sig Karen Ross, motsvigheten till jordbruksminister i delstaten i TV och mycket orolig för att vattnet inte ska räcka.

– 65 procent av odlingsmarken är bevattnad. Normalt skulle jordbrukarna ha varit klara med vårsådden nu, men istället läggs marken i träda, säger Karen Ross som också berättar att myndigheterna räknar med att det kommer att behövas mer hjälp till jordbruksarbetare som förlorar jobben.

Kalifornienborna är vana vid torkan, med den blir allt mer allvarlig och det bidrar till ökad debatt om klimatförändringarna, säger Karen Ross, ansvarig för jordbrukspolitiken i Kalifornien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista