På en bild från Greenpeace stoppar några av deras medlemmar skogsröjning på norra Gotland. Ett femtontal har enligt Greenpeace sedan lördagsmorgonen hindrat skogsavverkningen i Ojnareskogen där gruvbolaget Nordkalk planerar att bryta kalk. Aktivisterna anser sig skydda hotade arter och en färskvattentäkt. Foto: Greenpeace / Tillman / Handout/TT

Jobb och miljö på spel i kalkbrottsfråga

1:47 min

I mars börjar miljöprövningen av Nordkalks planerade täkt i Ojnareskogen på Gotland på nytt i lägsta instans Mark- och miljödomstolen, efter att högsta domstolen återförvisat ärendet dit.

För Gotland är det mycket som står på spel. Tony Johansson, är kalkindustriarbetare, facklig klubbordförande och socialdemokratisk lokalpolitiker och försvarar kalkbrytningen.

– För hela Gotland och främst norra Gotland, så är det ekonomiskt en ren katastrof. Vi generar så pass många arbetstillfällen som i sin tur skapar fler jobb inom regionen, som i sin tur generar pengar som ger välfärd och omsorg.

Arbetstillfällen och skatteintäkter riskeras om Nordkalk inte får bryta kalk i Ojnareskogen. Enligt  Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt kan de 120 personer som företaget sysselsätter på ön i så fall förlora jobbet. 

– Utan Bungetäkten har vi inte sten de närmaste åren. Det är klart att det riskerar vår verksamhet på Gotland.

Täkten är värderad till minst 17 miljarder kronor. På spel står också naturvärden. Nu ska alltså mark- och miljödomstolen åter pröva ärendet. Högsta domstolen återförvisade ärendet dit, eftersom det måste prövas utifrån EU-lagar om skyddade Natura2000-områden. För den planerade täkten ligger intill till två Natura2000-områden med unik natur och sällsynta växter.

Flera tunga myndigheter som Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen på Gotland, ser också risker för den tänkta vattentäkten i Bäste träsk. Daniel Heilborn är miljöpartist och frontfigur för motståndet mot kalkbrytningen på Gotland.

– Det handlar inte bara om vattnet, utan också om den biologiska mångfalden. Det är ett orört område och det har vi inte så många kvar.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista