Anklagelser om jäv i kalkbrottsfrågan

"Bra att det här prövas"
1:40 min

Dubbla stolar och anklagelser om jäv när Miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland fattar beslut om kalkindustrin.

Snart ska prövningen av Nordkalks tänkta kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland börja igen i lägsta juridiska instans, mark- och miljödomstolen. Inför prövningen har domstolen begärt in synpunkter från Miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland. Men nämndens yttrande har nu överklagats till Förvaltningsrätten. En av ledamöterna anklagas för jäv eftersom han sitter på dubbla stolar.

– När det gäller jäv, och just delikatessjäv som det är frågan om i det här fallet, så är det ju en bedömning i olika fall. Vi har haft ju haft diskussioner om jävsfrågan i det här fallet och då är det bra att det här prövas så vi får ledsagning utifrån hur lagen ska tolkas, säger Miljöpartisten Isabel Enström som är ordförande i nämnden.

I Region Gotlands miljö- och hälsoskyddsnämnd fattar ledamöterna beslut om kalkindustrin och ska ta hänsyn till miljön.

Flera gånger har det varit diskussioner om jäv, eftersom det finns ledamöter som jobbar inom kalkindustrin och har fackliga uppdrag. Inför vissa beslut har också ledamöter bedömts som jäviga.

Det beslut som nu överklagats till Förvaltningsrätten handlar om nämndens yttrande till Mark- och miljödomstolen i den kommande prövningen av Nordkalks planerade täkt i Ojnareskogen.

I yttrandet togs flera synpunkter bort från det förslag som fanns från förvaltningen, till fördel för Nordkalk.

Anmälaren, en privatperson som är engagerad i Ojnaredemonstrationerna, menar att socialdemokraten Linus Gränsmark är jävig, eftersom han är LO-ordförande på Gotland och företräder många kalkarbetare. Linus Gränsmark själv säger att han inte blandar ihop sina roller.

– Vi måste har en långsiktig syn på det vi gör i nämnden och det är den synen man får ha som politiker: nu har jag ett politisk uppdrag i den här nämnden och punkt slut. Sen att jag är facklig också gör ju att jag har kunskap i de här frågorna. Om jag inte fanns där hade ju ingen sakkunskap funnits i nämnden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".