1 av 3
Stridsutrustningen kan vara ett par skidglasögon, en gammal hjälm från kriget och en sköld av trä. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 3
57-årige ingenjören Tarras Obertas har kommit till Kiev för att stötta proteströrelsen från sitt jobb i Shanghai Kina. Foto:Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Demonstranterna anklagas för att kidnappa poliser

1:53 min

I Kiev har proteströrelsen försökt ta över fler statliga byggnader. Samtidigt anklagar inrikesministern aktivisterna för att gömma vapen och kidnappa poliser. Vid fronten bränns bildäck och kastas sten - polisen svarar med vattenkanoner.

Från frontlinjen rinner en strid ström vatten som Taras Obertas 57-årig ingenjör från Lviv försöker få ned i avloppsbrunnen.

– Det kommer däruppifrån säger han och pekar mot den svarta röken och där då och då höga vattenpelare stiger mot himlen.

– De sprutar över folk som protesterar, påstår han.

– Att använda sånt i minusgrader är förbjudet, säger Taras som egentligen jobbar i Shanghai i Kina men kommit hit för att stödja proteströrelsen.

Men framme vid fronten syns att vattenkanonerna framförallt inte sprutar över demonstranter utan för att släcka de brinnande däcken.

I megafon manar polisen: Kära medborgare lämna området ni deltar i en förbjuden aktion.

Men majoriteten av dem som syns på gatorna här är inte direkt inblandade i strider, men stödjer dem. De hackar is, bygger barrikader, bär ut te i stora flaskor och mackor och tar hand om sopor. Varför frågar jag Taras:

– Så vi blir fria och för våra barns skull, säger han.

Men han tror inte på någon snar lösning, han räknar med att det kommer fortsätta minst ett halvår och om en vecka måste han tillbaka till Kina.

I dag har aktivister försökt ta över fler statliga byggnader, sedan jordbruksdepartementet ockuperats. Men de misslyckades med att inta energidepartementet.

Inrikesminister anklagar aktivisterna för att gömma vapen och för att ha kidnappat tre poliser, något som förnekas av aktiviströrelsen. Den har byggt nya barrikader vid gatorna som leder till området där de två protesterna den fredliga vid Majdan och den våldsammare på Hrustjevskovogatan pågår dygnet runt.

Ukrainas rikaste man Rinat Ashmedov allierad med presidenten säger i dag att våld är oacceptabelt för att lösa krisen, det krävs förhandlingar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista