Nya uppgifter om amerikanskt tortyrfängelse i Polen

2:00 min

Nu kommer nya uppgifter om hur den polska regeringen för drygt tio år sen samarbetade med den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Mot betalning ska regeringen ha gett CIA tillstånd att ta  fångar till ett fängelse i Polen där de också ska ha torterats.

”Chockerande nyheter”. Så betecknar den borgerlige polske senatorn Josef Pinior uppgifterna om att den dåvarande vänsterregeringen i Polen för drygt tio år sen i praktiken ska ha sålt rätten till CIA och USA att ta fångar till ett fängelse i en liten by i norra Polen för 15 miljoner dollar, med dagens växelkurs, alltså motsvarande strax över 100 miljoner kronor. Fångar som sen enligt samstämmiga uppgifter sen flera år tillbaka kom att torteras i det polska fängelset:

– Polen sålde ut de mänskliga rättigheterna för en struntsumma säger Josef Pinior till den tyska TV - kanalen ARD.

Den nya uppgifterna publiceras i polska medier och i den amerikanska tidningen Washington Post. Den amerikanska tidningen citerar vad man kallar anonyma CIA-tjänstemän.

Som Ekot tidigare rapporterat pågår sedan länge en åklagarledd brottsutredning i Polen om CIA- fängelset, en utredning som dock går väldigt långsamt framåt och politiker som till exempel Josef Pinior anklagar den polska staten för att inte riktigt vilja gå till botten med anklagelserna.

Uppgifterna om att pengar också betalats ut från CIA väcker nu debatten om Polens inblandning i det som USA kallade kriget mot terrorismen efter elfte septemberattentaten åter till liv.

Bland annat ska de kända Guantanmofångarna Abd al-Rahim al-Nashiri och Abu Zubaida tillhöra de som ska ha hållits fångna på fängelset i Polen. Deras polska advokater har sen förra året också anmält den polska staten till Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna efter att den ska ha tillåtit de båda att torteras på polsk mark.

Den dåvarande polske premiärministern, socialdemokraten Lezhek Miller förnekar all kännedom om ett CIA - fängelse i Polen. De nya uppgifterna om pengaersättningen betecknar han i polsk TV som "tagna från en Hollywoodfilm".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista