Renar på vägen utanför Jokkmokk Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Kris i rennäringen

1:11 min

Renarna får ingen mat på vinterbetet eftersom marken i skogen är täckt av is. Nu kräver näringen statligt extrastöd.

– Nu är vi inne i ett riktigt katastrofläge. Djuren börjar bli utsvultna, särskilt kalvarna. Det är ju hela rennäringen som går ner i kondition. Sedan har vi så lång och sträng kyla också som tär på djuren, säger Tor-Erik Huuva, ordförande i Laevas, sameby i Norrbotten.

Den snö som kom tidigt i norra Sverige började smälta under det varma vädret tidigare i vintras. Men då slog kylan till. Snön frös, det blev ett tjockt istäcke på marken som gör att renarna inte kommer åt renlaven.

Många samebyar har därför börjat med stödutfodring. Det fungerar för de djur som samlats ihop i grupper men de renar man ännu inte har hittat kan det snabbt gå illa för, menar Tor-Erik Huuva.

– De renar som man inte får tag på, de kommer att dö eftersom de är i så dålig kondition.

32 av 51 samebyar har nu ansökt om så kallat katastrofskadeskydd för att betala stödutfodringen. Men de medel som Sametinget har till detta räcker inte så nu kräver näringen statliga extrapengar.

– Det är absolut viktigt för att klara rennäringen. Vi ligger i ett extremt katastrofläge så nu måste anslag skjutas till för utfodring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista