Gunilla Lindberg. Foto: Ahn Young-joon/TT.

Lindberg försvarar valet av Sotji

32 min

Om knappt två veckor, fredag 7 februari, invigs vinter-OS i den sydryska staden Sotji. Ryssland har fått kritik hård kritik för att dom mänskliga rättigheterna förvärrats under senare år. Men den svenska ledamoten i Internationella Olympiska Kommittén, Gunilla Lindberg, försvarar ändå valet av OS-värd.

– Det är så oerhört svårt att bedöma. Vilket land kan man åka till? Vem bestämmer att de mänskliga rättigheterna är ok? Jag tycker inte att USA gör det, de har dödsstraff. I många stater är homosexualitet förbjudet. Se på Frankrike som utvisar romer. Vilka länder uppfyller alla mänskliga rättigheter?

Gunilla Lindberg är idrotts-Sveriges tyngsta makthavare med en plats i den Internationella Olympiska Kommittén. Hon är en av dom som avgör var de olympiska spelen ska förläggas. Trots Rysslands tuffare tag mot HBTQ-personer och oppositionella är Ryssland acceptabelt som OS-värd. Alla länder som inte har FN-sanktioner mot sig är också acceptabla som OS-länder. Gunilla Lindberg ser Internationella Olympiska Kommittén som en fredsrörelse som enar nationer som annars strider med varann

– I Sidney hade vi Syd- och Nordkorea marscherade tillsammans. Det är väldigt starka budskap som kommer fram under ett OS, säger Gunilla Lindberg.

Olympiska spelen i Sotji har också fått kritik för hur arbetare utnyttjats. Tolvtimmarsdagar och sju-dagarsvecka. Månadslön på 500 kronor och ibland ingen lön alls. Efter kritik från IOK har arrangören i Sotji betalat ut innestående löner.

Gunilla Lindberg öppnar nu för att i framtiden kräva schyssta arbetsvillkor av OS-länderna

– Vi får väl diskutera det, nu har vi en ny president, hur man ska, om vi ska utöka city-hos-contract. Som man skriver med kommande arrangör, där man kanske kan ha en klausul om arbetarnas villkor.

Är det något du tänker driva?

– Ja, det kan man ju ta upp. Vi  har en hel omorganisation inom IOK, säger Gunilla Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista