Lakhdar Brahimi under förhandlingarna Foto: Anja Niedringhaus/TT

Hopp om att mötet ska leda till vapenvila

1:22 min

I FN-högkvarteret i Geneve sitter delegationer från den syriska regimen och den syriska oppositionen i sitt andra möte idag, efter det att försöken att för första gången få ihop dem i samma rum till slut lyckades i förmiddags. Det ses som en framgång, även om de inte talar direkt till varandra ännu.

De sitter i ett rum med två dörrar, så att delegationerna kan gå ut och in genom varsin dörr och i  den mån de talar, gör det inte till varandra utan till FN-medlaren Lakhdar Brahimi. Men att alls ha fått dem in i rummet är  ett framsteg.

Öppningsmötet i förmiddags var kort, en knapp halvtimme och där talade enbart Brahimi, som lade fast grundregler och dagordning.

Efteråt sade en av exiloppositionens talesmän Monther Akbik till BBC att det som var viktigt med detta första möte var att regimen nu tack vare Lakhdar Brahimi och FN måste lyssna till det syriska folket.

Möte nummer två började klockan fyra och det handlar, om planerna har hållit, om ett konkret första steg för att försöka skapa förtroende mellan parterna, ett försök att få fram en uppgörelse om en kort vapenvila för att få in en humanitär biståndskonvoj till de belägrade delarna av staden Homs. Hjälp dit behövs desperat och FN och Röda korset har redan i skymundan förberett en konvoj, så kan man nå en uppgörelse kan det sättas i verket mycket snart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista