Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Hotar storma stadshuset i Kiev

2:37 min

I Ukrainas huvudstad Kiev har det varit fortsatt oroligt i dag och inrikesministern har hotat att storma stadshuset som ockuperats av oppositionen. Myndigheterna hävdar att aktivisterna tagit två poliser som fångar och att de hålls i stadshuset.

På stadshuset har någon med väldigt stora bokstäver skrivit ”revolutionsstab”. I den här stora salen där stadsfullmäktige i vanliga fall brukar samlas är det nu hundratals människor som väntar på att gå ut och demonstrera på barrikaderna.

Många sover här på nätterna, många sitter nu och värmer sig för att sedan återigen gå ut. De flesta människorna här är medelålders, ganska stabila män. Det är få kvinnor och en del av männen har stora knölpåkar.

– De kan ju försöka storma oss men vi kommer att driva dem tillbaka, säger Vladimir som ingår i demonstranternas interna vaktstyrka i Stadshuset och han verkar säker på sin sak.

Ockupanterna har haft snart två månader på sig att förbereda sig på en polisaktion. Vladimir som är byggnadsarbetare har deltagit av och till i aktionen nästan från början, vi vill inte ha något krig, säger han.

Många andra av dem som befinner sig här tillhör det högerradikala Svoboda och inrikesministern hotade i dag med att storma byggnaden, myndigheterna anklagar aktivisterna för att hålla två poliser fångna där, något som de helt förnekar.

Läkaren Nikolaj säger att han i varje fall inte sett eller hört talas om några poliser. Det låter som om myndigheterna hittat på något bara för att få anledning att storma, säger han.

I vanliga fall är han kirurg i Moskva men nu arbetar han i husets sjukavdelning. Om det blir en stormning med blodsutgjutelse så har man i varje fall resurser att ta hand om de skadade, säger han.

– Vi har som ett mindre fältsjukhus här, det finns tillräckligt med läkemedel och läkare och annan sjukvårdspersonal, säger Nikolaj.

Utanför stadshuset sitter en man och spelar på ett piano som står uppställt på trottoaren, pianot är målat i de ukrainska färgerna. Ännu så länge är det lugnt här - men frågan är hur länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista