Internationella valutafondens chef Christine Lagarde. Foto: Michel Euler/TT.

Hot mot återhämtningen diskuterades i Davos

1:06 min

I dag avslutas det ekonomiska toppmötet inom Världsekonomiskt Forum i Davos. Under en avslutande debatt varnade chefen för Internationella valutafonden, Christine Lagarde, för en överdriven optimism kring tillståndet i världen.

– Det finns risker som kan göra att den ekonomiska utvecklingen vänder neråt igen. En av riskerna vi ser är den obalanserade tillväxten mellan olika delar av världen. Det går bättre än vad IMF tidigare förväntade sig i den utvecklade delen av världen, medan det går sämre än väntat i vissa tillväxtländer, som Indien och Brasilien, sa hon.

Just den obalanserade tillväxten och klyftorna som följer av det har varit ett återkommande tema här i Davos. Många har pekat på att världen bara för ett par år sedan såg ut att vara på väg upp ur krisen, men att det bara tog ett par månader, så var krisen tillbaka med full kraft.

Också inom olika regioner finns klyftor som är ett hot mot samhällsekonomi och social stabilitet. Det som diskuterats mest är arbetslösheten bland de unga i Europa, där länder som Grekland, Spanien och Portugal har en ungdomsarbetslöshet på 50-60 procent.

I sådana länder krävs en mycket stor scenförändring, för att arbetslösheten ska kunna sjunka till mer normala nivåer.

Christine Lagarde pekar på ännu ett hot mot den svaga återhämtningen i Europa och det är att dagens låga inflation ska tippa över till deflation, det vill säga fallande priser. Deflation bromsar tillväxt, då människor och företag väntar med att konsumera och investera, eftersom priset kommer att vara lägre längre fram.

– Särskilt i Eurozonen är inflationen absolut långt under målet, säger Christine Lagarde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista