Oppositionsledarna Arsenij Yatsenjuk och Vitalij Klytjko. Foto: Sergei Chuzavkov/TT.

Oppositionen i Ukraina erbjuds ministerposter

0:54 min

Efter tre timmar av nya samtal mellan oppositionen och presidenten Viktor Janukovytj har två av oppositionsledarna erbjudits att bli premiärminister och vice premiärminister.

Ukrainas president erbjuder Arsenij Yatsenjuk premiärministerposten och förre boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko erbjuds en vice post med ansvar för humanitära frågor, rapporterar ukrainsk tv som direktsänds i stora högtalare över de protesterande aktivisterna. Nyheten togs först emot med tystnad bland demonstranterna.

Samtalen med de tre oppositionsledarna har pågått i tre timmar i kväll i Kiev. Presidenten erbjuder också en amnesti för alla gripna aktivister om aktivisterna lämnar barrikaderna och lämnar tillbaka de ockuperade statliga byggnaderna i Kievs centrum och i de 13 regioner där administrationsbyggnaderna tagits över av proteströrelsen.

Janukovytj säger sig också beredd att ändra i konstitutionen antingen genom en folkomröstning eller genom lagstiftning.

Oppositionsledarna har inte svarat på budet än, som säkert kan tänkas lockande för dem, men samtidigt innebär en enorm politisk risk eftersom de därmed sviker de löften de gett från scenen på Majdan i Kiev i nära två månader om att kämpa tills både president och regering avgår. Dessutom är det inte alls säkert att aktivisterna på gatan är beredda att göra som oppositionen vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista