Ett av flera internationella flygbolag som ställt in sin trafik till Venezuela. Foto: Dolores Ochoa/AP Photo

Flygbolag ställer in sin trafik till Venezuela

Kaos på flygplatserna och utanför biljettkontoren
1:46 min

Flera internationella flygbolag har ställt in sin trafik till Venezuela, och ännu fler har slutat sälja biljetter i landet. Bolagen hävdar att den venezuelanska staten är skyldiga dem motsvarande tre miljarder dollar.

Att hitta en flygbiljett till eller från Venezuela är som att leta efter en nål i en höstack. Så har det varit i flera månader - biljettpriserna har skjutit i höjden och helt sålt slut upp till ett år innan avgång. Anledningen är, som så mycket annat i Venezuela - en akut valutakris. Flygbiljetterna i Venezuela handlas i bolivar, i fast växelkurs gentemot dollarn. Den växelkursen är det bara den venezuelanska regeringen som tror på - utanför landets gränser och på den svarta marknaden är bolivarn snart inte värd något alls.

Resultatet har blivit att resenärer medvetet bokar sina resor till Caracas för att sen på plats köpa sina flygbiljetter vidare till USA eller andra latinamerikanska länder - det blir mycket billigare.

Samtidigt finns en regel som säger att venezuelaner inte får växla dollar till den statliga växelkursen om de inte visar att de ska åka utomlands och därför behöver dollar - så många bokar flygresor för att kunna växla pengar, fast dem kanske inte ens planerar att resa utan bara vill spara i dollar för att komma undan inflationen. Det har fått konsekvensen att flygbolagen säljer biljetter som aldrig förr, men flygplanen går ibland helt tomma.

Situationen har länge varit ohållbar, men nu börjar det märkas på allvar. Flygbolagen hävdar att den venezuelanska staten är skyldiga dem sammanlagt tre miljarder dollar, pengar som Venezuelas centralbank inte har velat betala ut.

Flera flygbolag har nu ställt in all sin trafik till Venezuela, och ännu fler har slutat sälja biljetter. Det har skapat kaos på flygplatserna och utanför biljettkontoren, där resenärer undrar hur dem ska kunna ta sig ut ur landet. Regeringen har lovat att flygbolagen kommer ersättas, men bara för en del av de sålda biljetterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".