Arrest på en polisstation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukvårdspersonal efterfrågas i arresten

"Polisen har inte den kompetens som krävs"
1:58 min

Efter dödsfallet i en fyllecell i arresten i Karlstad har det under veckan hållits flera möten för att se vad som kan göras för att förhindra liknande händelser i framtiden. Bland annat efterfrågades sjukvårdspersonal som vissa tider arbetar i själva arresten.

– Det är alltid allvarligt när personer dör som är i samhällets förvaring. Och därför är det naturligtvis oerhört viktigt att vi bidrar med det vi kan för att förhindra det här och att faktiskt, kanske se personer som är i vård i ett tidigare skede, säger Gunborg Brännström som är projektchef för missbruks- och beroendefrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Varje år dör omkring sex personer i polisens fylleceller, personer som tagits omhand för att de är kraftig berusade. Men det har hänt att personer som drabbats av hjärnblödning eller epilepsi uppfattats som berusade och tagits omhand, och som sedan inte fått rätt vård. Polisen gör en bedömning av personens hälsa, men har inte den kompetens som krävs säger Stefan Wickberg, polisinspektör vid Värmlandspolisen.

– Alltså vi är ju experter på brottsutredningar, gripa brottslingar och tvångsåtgärder. Men det vi pratar om nu är ur medicinsk synvinkel och den kompetensen har vi inte.

Men även när polisen gör bedömningen att en person behöver vård är det inte säkert att han eller hon kan få det. En del personer är så våldsamma att de inte kan föras till sjukhus.

Drygt 60 000 personer omhändertas varje år enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. Och för att minska risken att dödsfall som det i Karlstad ska inträffa igen måste det tas fram en gemensam bild av problemet.

Under veckan har Gunborg Brännström deltagit i två möten, dels med socialdepartementet om hur de 35 miljoner kronor som årligen under tre år ska satsas på detta ska användas, dels med representanter för fyra länspolismästare.

Fortfarande krävs mycket arbete och fler möten, men klart är att det lokala samarbetet mellan polis, vården och socialtjänsten måste bli bättre, ett exempel togs upp på mötet med polisen.

– Man kan se till att ha en tydlig överenskommelse där en person med hälso -och sjukvårdskompetens faktiskt finns i arresten, som kan stödja polisen i de här bedömningarna, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".