Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Läkemedlens effekt avslöjas genom nytt EU-förslag

2:18 min

EU-parlamentet och ministerrådet har enats om ett nytt lagförslag som gör det obligatoriskt för läkemedelsbolag att publicera resultaten av kliniska studier i en offentlig databas.

Om parlamentet klubbar igenom förslaget i april ska alla läkemedelsstudier som hädanefter görs i medlemsländerna rapporteras och resultaten samlas i en gemensam databas.

– Det blir lättare att forska och ger en större öppenhet vilket vi tycker är väldigt positivt. Det blir transparent för både företag och forskare vilka studier som är gjorda och vilka resultat de har gett, säger Aina Törnblom vid svenska Läkemedelsindustriföreningen, LIF.

Kraven på att alla resultat av läkemedelsprövningar ska offentliggöras har kommit från flera håll - medicinska tidskrifter som British Medical Journal, och enskilda doktorer och debattörer , t ex läkaren Ben Goldacre som vid ett möte nyligen krävde publicering av resultaten från prövningar också för de läkemedel som används idag.

– De mediciner vi skriver ut idag bygger på gårdagens forskning och de kom ut på marknaden för längesen, så förslaget ger oss ingen vägledning för att förbättra vår förskrivning idag, säger han.

Ben Goldacre vill ha en publicering av alla resultat så att läkare och forskare kan jämföra effektiviteten av de mediciner som används.

Men motståndet har varit starkt och det som hittills hindrat bolagen från att öppet redovisa studier om medicinerna, är två saker säger Aina Törnblom.

– Dels patientintegriteten, att man till varje pris måste skydda patientens integritet, så att man aldrig kan härleda ett resultat tillbaka till en patient. Den andra ledstjärnan har varit företagskänsliga uppgifter, t ex patentskydd och konkurrens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista