Ukrainas hus, klockan sju på morgonen lokal tid. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Polisen hade bas innanför demonstranternas barrikader

1:17 min

Under natten har aktivister stormat och tagit över ett stort konferenscentrum i centrum. Därinne hade kravallpolisen haft en bas inne i proteströrelsens barrikaderade område. Polisen lämnade huset i morse.

– Vi upptäckte att mellan 200 och 350 från inrikestrupperna fanns inne i byggnaden och att fler bussar var på väg, berättar aktivister Sasha precis före stormningen inleddes av Ukrainas hus vid Europeiska torget i natt.

Kravallpolisen fanns alltså innanför demonstranternas barrikader.

Vid tiotiden hade minst 2 000 aktivister omringat huset och börjat storma det med hjälp av fyrverkeripjäser, gatsten och brandbomber. Kravallpolisen som visade sig ha baserat sig därinne besvarade attacken med chockgranater och att spruta vatten mot aktivisterna. Utgångarna hade de spärrat med säckar fyllda av snö och is.

Först efter medling av oppositionsledaren Vitalij Klytjko fick polisen lämna byggnaden i en fredad korridor under demonstranternas jubel.

Nu på morgonen är byggnaden övertagen av aktivisterna. De har sjungit nationalsången i konsertlokalen och visat upp både alkoholflaskor och hylsor från polisens ammunition som de hittat. Hylsor från skarp ammunition visas upp i tvbilder.

Polisen har på sin hemsida uppmanat aktivisterna att lämna byggnaden. Förhandlingarna mellan opposition och president igår kväll gav inga konkreta resultat men vänts fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista