Många av dem som deltar är unga killar med hjälmar och träkäppar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Minnesstund för dödad aktivist samlar tusentals

Dödades under sammandrabbningarna i onsdags
1:18 min

I Kiev har flera hundra aktivister marscherat på väg till en minnesstund för en av de fyra som dödats under protesterna de senaste dagarna. Samtidigt håller man på att röja upp i Ukrainas Hus som demonstranterna intog i natt och nu kontrollerar.

”Duktigt, duktigt”, ropar människor som står vid sidan när flera hundra i militäriska led marscherar upp för backen, förbi Ukrainas hus scen för hårda strider i natt och upp mot kyrkan där det just nu pågår en minnesstund för en vitrysk aktivist skjuten till döds under de värsta sammandrabbningarna i onsdags.

Det är unga killar klädda i ett hopkok av alpina skidhjälmar, andra världskrigshjälmar, med träkäppar i händerna och med näsdukar som täcker halva ansiktet.

Nattens intagning av Ukrainahuset som lyder under presidentadministrationen och varit bas för kravallpolisen under hela två månader ses som en stor framgång för proteströrelsen.

Ingen, inte ens museets anställda inne i Ukrainahuset, har något dåligt att säga om aktionen. Däremot om polisen som bott där i två månader och lämnat efter sig en salig röra av cigaretter, sopor och tomma buteljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".