Monzer Akbik Foto: Anja Niedringhaus/TT

Ingen enighet om biståndskonvoj till Homs

1:53 min

I Förhandlingarna om Syrien i Genève tycks det första försöket att nå en konkret uppgörelse  ha spruckit. Regimen har inte gett tillstånd för en biståndskonvoj till de belägrade delarna av staden Homs. Efter tre möten öga mot öga har parterna nu satt sig i separata rum.

Det skulle bli ett första försök att komma överens om nånting konkret  och ett testfall: en humanitär biståndskonvoj till den belägrade gamla stan i Homs, Syriens tredje största stad.

Konvojen står klar, och FN-medlaren Lakhdar Brahimi sa igår kväll att han hoppades på en överenskommelse idag så att konvojen skulle kunna komma in i morgon till de ca 4 000 civila som levt under belägring av regimstyrkor där i väl över ett år.

Men regimen har inte gått med på att ge grönt ljus för konvojen. Om det är en förhalningsmanöver återstår att se, men  försöket att  snabbt få tillstånd en första  konkret och förtroendeskapande uppgörelse i de här förhandlingarna ser ut att ha spruckit.

När delegationerna nu är tillbaka i FN-högkvarteret för den andra dagens andra möte, så sitter de inte i samma rum. Det har de gjort förut i tre omgångar, även om de talat med varandra via FN-medlaren Lakhdar Brahimi, och inte direkt. Nu på eftermiddan har Brahimi särat på dem och pendlar mellan delegationernas rum

Förutom Homs är samtalsämnet idag fångar. "De har tusentals kidnappade," sade presidentrådgivaren Buthaina Shabaan från regimsidan före eftermiddagsmötet, vi vill veta vilka de har och om de kan ge dem frihet.

Från oppositions sidan sade talesmannen Monzer Akbik:  Vi  söker idag med hjälp av FN frihet för tiotusentals fångar i Asadregimens fängelser. De inkluderar kvinnor och barn, de torteras systematiskt och många dör under tortyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista