Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix.

Bildt hoppas kunna framföra kritik i Iran

"Det finns en strävan från Iran att utveckla relationerna"
1:27 min

Utrikesminister Carl Bildt ska besöka Iran för att träffa sin motsvarighet i den iranska regeringen om drygt en vecka. Han hoppas kunna framföra kritik men också ta reda på om Iran menar allvar med sin nya mer öppna politik som mötet är ett tecken på.

– Det finns en strävan från Iran att utveckla relationerna och öppna upp inför omvärlden. De är angelägna om att utveckla dialogen och vi är angelägna att se vad som ligger i detta, säger han.

Carl Bildt inleder sitt besök i Iran den tredje februari och stannar till den sjätte februari. Han ska framför allt möta den iranske utrikesministern.

– Man ska inte överskatta betydelsen av enstaka utrikesministrar i enstaka möten men det kan ses som en del i en serie av olika möten. Syftet är kanske att ge uppmuntran till de som vill se en förändring av den iranska politiken, säger Bildt.  

Framför allt kommer besöket handla om Irans kärnenergiprogram. I november skrevs ett avtal om att stoppa delar av programmet mot att internationella sanktioner mot Iran dämpades. Sedan dess har den italienske utrikesministern varit på besök i Iran. Det talas också om att EU:s utrikeschef Catherine Ashton planerar att åka dit snart.

Carl Bildt kommer troligen inte att få träffa den iranske presidenten Hassan Rohani men han hoppas kunna framföra kritik som Sverige tidigare riktat mot Iran.

– Vi har fått igång en dialog om mänskliga rättigheter där vi tillhör de som varit ledande att ta upp de frågorna och det är man mycket väl medveten om från Irans sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".