Parlamentet röstade med en överväldigande majoritet för den nya grundlagen. Foto: STR/AFP Photo

Klart med övergångsregering och ny grundlag i Tunisien

2:22 min

Tunisien fick igår kväll en ny författning. Parlamentet röstade med en överväldigande majoritet för den nya grundlagen. Landet ser också ut att ha fått en ny regering, som ska styra fram tills det hålls val. Den nye premiärministern Jomaa lämnade igår kväll in en lista med ministernamnen till presidenten.

Tunisien har nu tagit flera steg framåt i arbetet att etablera en demokrati.

Först kom nyheten om att en övergångsregering var klar. De nya ministrarna har valts ut efter tre kriterier; kompetens, självständighet och integritet, säger premiärminister Jomaa.

Det är teknokrater och partipolitiskt obundna personer, som nu ska ta ansvar för att det ordnas president- och parlamentsval förhoppningsvis någon gång i år.

Vid midnatt kom så nästa besked - parlamentet hade antagit den nya grundlagen efter utdragna förhandlingar. Såväl islams roll som kvinnans ställning i det framtida Tunisien har varit stötestenar, men kompromisser har slutligen lett till en text, som 200 ledamöter röstade för och endast 12 gick emot.

I inledningen står att arabiska är språket och islam Tunisiens religion. Den säger också att kvinnan är jämställd mannen vad gäller lön, jobb och utrymme i det offentliga rummet, men hon ärver inte som mannen. Premiärministern ges stor makt medan presidentens roll begränsas till utrikespolitiska frågor bland andra.

Det är stora steg för Tunisien, som under det gångna året har skakats av två politiska mord, demonstrationer, protester och våld från extrema islamister. Under hösten blev kraven allt starkare på att islamistpartiet Ennahda, som vann Tunisiens första fria val i oktober 2011, skulle släppa ifrån sig makten och premiärministerposten.

Oppositionspartierna hoppade av samarbetet och vägrade att fortsätta arbetet med en ny grundlag. Islamistpartiet har backat tillbaka många gånger och kompromissat under skrivandet av grundlagen.

Många stora utmaningar möter nu övergångsregeringen. De ekonomiska problemen är stora, arbetslösheten hög och tunisiernas tålamod i botten sedan de insett att revolutionen för tre år sedan bara lett landet ekonomiskt utför. De extrema och våldsamma islamisterna utgör också ett hot. Och så ska övergångsregeringen ange ett datum och organisera för allmänna val till både presidentposten och parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista