Demonstrationer i Chile inför domstolsutslaget i Haag. Foto: Francesco Degasperi/AFP Photo

Domstolsutslag avgör historisk gränstvist mellan Chile och Peru

1:45 min

Idag kommer internationella domstolen i Haag att fastställa sjögränsen mellan Peru och Chile, som länderna bråkat om sedan kriget i Stilla Havet för 130 år sedan.

Det är Peru som kräver att gränsen dras annorlunda så att landet får tillgång till mer av de värdefulla fiskevattnen utanför kusten. I båda länderna väntar man nu spänt på domstolens utslag.

Peru och Chile har de senaste dagarna försökt att på alla sätt förebygga nationalistiska känslor och bråk inför domstolsutslaget som avgör hur ländernas sjögräns ska dras. Peruaner och chilenare dansade igår folkdans med varandra på gatan i Santiago, och i gränsstäderna Arica och Tacna höll biskoparna mässa i varandras katedraler. Det för att signalera att vänskapen och samarbetet mellan länderna är intakta, oavsett vad den internationella domstolen i Haag kommer till för slutsats idag.

Hur sjögränsen ska dras mellan Peru och Chile har länderna bråkat om sedan Stilla Havs-kriget på 1880-talet. Chile segrade i kriget, vilket innebar att dem utökade sitt territorialvatten och också vann mark från grannlandet Bolivia, som helt förlorade den lilla kustremsa som landet hade. Även Bolivia har vänt sig till domstolen i Haag för att kräva en transportkorridor ut till Stilla Havet, och följer på nära håll domstolsutslaget idag.

Men känsligast är nog frågan ändå i Peru, där oppositionen försökt vinna politiska poäng på rättstvisten. Expresidenten och oppositionsledaren Alan Garcia har uppmanat peruaner att hissa flaggan och att följa domstolsutslaget direkt på TV. President Ollanta Humala har svarat med att bjuda in sina motståndare till ett gemensamt möte då domen förkunnas, för att på så sätt hindra oppositionen att elda på nationalistiska stämningar.

I både Chile och Peru har presidenterna betonat att länderna - som har ett omfattande handelssamarbete och stor migration  - idag har mer som förenar dom än som skiljer dem åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista