Foto: Pontus Lundahl/TT.

Nervöst på börsen inför rapportfloden

"Fler vinstvarningar än vanligt"
1:47 min

Avslutningen på förra veckan var nervös på Stockholmsbörsen som nu ligger på minus sedan årsskiftet. Oron förstärks av att många storbolag presenterar sina resultat den här veckan.

Viktor Henriksson, fondförvaltare på Carnegie, tror att investerarna har många frågor de vill ha svar på i de kommande rapporterna.

– Det är lite oroligt. Från USA har det kommit några negativa signaler och det är fler vinstvarningar än vanligt. Och Sverige brukar följa USA, säger Henriksson.

Efter börsrallyt under avslutningen på 2013 är det många investerare som funderar på om de svenska bolagen ska nå upp till högt ställda förväntningar.

Prognoserna visar att analytikerna tror på mycket höga utdelningar till aktieägarna.

Redan i morgon kommer kullagertillverkaren SKF med sin rapport som blir en temperaturmätare.

Bolaget har visserligen gått trögt på Stockholmsbörsen och har vinstvarnat men det ingår i den grupp av företag som ger investerarna bryderier.

– Typiskt sett är det konjunkturkänsliga företag som det är mest frågetecken kring. Vi har redan haft några vinstvarningar här i Sverige från ABB, SKF och Billerud. Konjunkturen håller på att vända upp men det kanske inte har kommit så långt som många analytiker tror och hoppas, säger Henriksson.

I veckan kommer också rapporter från två av fyra storbanker. Först ut är Swedbank i morgon. Och på onsdag följer Nordea med sin rapport. De fyra bankerna steg med över 40 procent på Stockholmsbörsen i fjol, men analytikerna tror att risken är låg för bakslag hos bankerna.

--Bankernas affärsmodell är väldigt stabil och jag tror att vinstmässigt kommer de att leverera väldigt bra under det fjärde kvartalet. Så där tror jag inte det finns någon större risk för besvikelser, säger Henriksson.

Veckans stora rapportdag är torsdag då Telia Sonera och Hennes & Mauritz avslöjar sina årsresultat men framför allt telekombolaget Ericsson som många investerare är osäkra på. Bolagets aktievärde har sjunkit med drygt fyra procent sedan årsskiftet.

– Ericsson är alltid i fokus på Stockholmsbörsen och det händer alltid mycket kring det bolaget. Nu har det smugit sig in en del negativa förväntningar kring företaget, säger Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".